FAQ - Vanliga frågor och svar
Här publicerar vi ett antal utvalda frågor och svar på vanligt förekommande juridiska frågor.
Vad är det för straff för narkotikabrott?
En återkommande fråga handlar om vilket straff en viss mängd cannabis, kokain eller annan drog har.
Drogpraxisgruppen är en arbetsgrupp bestående av domare. De har utarbetat en tabell utifrån avgöranden i domstolarna som kan agera utgångspunkt för olika straffvärden på narkotika. Den är gällande om det enbart är mängden som prövas. Eventuell överlåtelse i försäljningssyfte beaktas inte i tabellen.
Klicka på bilden nedan för att förstora bilden.

Vad innebär ungdomsrabatten / Straffrabatten / åldersrabatten?
"Ungdomsrabatt", "åldersrabatt" eller "straffrabatt". Kärt barn har många namn. Dessa termer är vardagliga termer och inte juridiska termer. Det finns inget formellt vedertaget begrepp för att beakta en gärningsmans ungdom vid straffmätningen, men man kan ibland hitta begreppet "ungdomsreduktion" i juridiska böcker och i domar.
Enligt 29 kap. 7 § brottsbalken så ska en gärningsmans ungdom, vid gärningstillfället, beaktas som en förmildrande omständighet.

Sedan 2 januari 2022 gäller nya regler vid allvarligare brottslighet. Vid brott med lägst 1 år i straffskalan eller där straffvärdet uppgår till minst 1 års fängelse gäller ingen reduktion för 18-20 åringar.

Får man dricka alkohol på allmän plats?
Det finns inget generellt förbud mot alkoholförtäring på allmän plats, men däremot har kommunerna lokala föreskrifter som begränsar möjligheterna till att dricka alkoholdrycker på allmän plats. Om du får dricka alkoholdrycker eller inte på en viss plats beror alltså på vad din kommun har bestämt.
Vad menas då med alkoholdryck?
Alkoholdryck definieras i 1 kap. 5 § alkohollagen så som en dryck som överstiger 2,25 volymprocent varför det är tillåtet att förtära alla drycker som innehåller eller understiger 2,25 volymprocent på allmän plats.
Det är även vanligt att det i lokala föreskrifter enbart finns förbud mot spritdryck, vin, starköl och annan jäst alkoholdryck. Eftersom starköl enligt 1 kap. 8 § alkohollagen definieras som öl med en alkoholhalt som överstiger 3,5 volymprocent föreligger det vanligtvis inget förbud mot att förtära folköl på allmän plats. Var dock noggrann med att kontrollera hur just din kommun har formulerat de lokala ordningsföreskrifterna.
Straff
Den som uppsåtligen eller av oaktsamhet bryter mot en lokal föreskrift döms till penningböter. Vad gäller alkoholförtäring så är beloppet för närvarande 500 kr.
Den som uppsåtligen eller av oaktsamhet bryter mot förbudet att förtära alkohol på en offentlig tillställning döms till penningböter. För närvarande är bötesbeloppet 1000 kr och man är även skyldig att på tillsägelse lämna tillställningen.
Vem betalar för en försvarsadvokat eller offentlig försvarare?
En offentlig försvarare är en försvarsadvokat och vice versa. Det finns situationer där man kan anlita en försvarsadvokat med egna medel och då är den försvarsadvokaten kallad "privat försvarare".
En offentlig försvarare får betalt av staten eller med "allmänna medel" som det ibland skrivs i domar. Det är domstolen som beslutar om ersättningen. Försvarsadvokaten yrkar (begär) en viss ersättning och sedan kan domstolen acceptera denna kostnad eller reducera ersättningen. Domstolen kan också bestämma att kostnaden ska stanna på staten eller att den som döms ska betala tillbaka hela eller delar av kostnaden till staten.
Om du saknar eller har mycket låga inkomster, har mycket stora skulder hos Kronofogden eller om du döms för att relativt långt fängelsestraff så beslutar domstolen normalt sett att kostnaden ska stanna på staten. Döms du däremot endast till böter, villkorlig dom, skyddstillsyn eller till ett kortare fängelsestraff så kan domstolen bestämma att du ska betala tillbaka hela eller delar av kostnaderna för försvaret (och målsägandebiträdet om sådan finns) till staten.
Hur mycket du ska betala bestäms utifrån en samlad bedömning av din ekonomiska situation och om du är försörjningspliktig för barn under 18 år. En misstänkt är i princip aldrig skyldig att ersätta mer än dubbelt så mycket som han eller hon hade varit skyldig att betala i rättshjälpsavgift enligt rättshjälpslagen. Endast de med inkomster understigande 260 000 kr (efter 15 000 kr i avdrag per barn för vilket försörjningsplikt föreligger) kan få rättshjälp. Med andra ord kan du behöva betala tillbaka alla kostnader till staten om du har årsinkomst överstigandes 260 000 kr.